I askeland, der alt går an

Faksimilie: VG.no

Det er ikke bare aske og et flytomt luftrom som er kommet ut av den siste tidens vulkanutbrudd på Island.

Med askeskyen var det mange nye askeord som fikk bein å gå på i nettmediene. Faksimilie: VG.no

For mens flyene har stått på bakken, har nettjournalistene foldet ut sine askevinger og vist sine scrabble-evner i all sin askeprakt.

Det er nemlig ikke bare ny rekord i antall etterfølgende titler og bruk av fullbredde og fontstørrelse på nettavisenes hovedsaker som preget forrige uke. Det har vært gøy å se hvordan vulkanutbruddet har gitt liv til en rekke nye ord, og hvor raskt de har spredt seg. Journalistene skal i alle fall ikke beskyldes for mangel på kreativitet.

Foruten den nå velkjente askeskyen på ville veier, har vi kunnet lese om en rekke askesituasjoner, askekaos, stadige askerapporteringer, askeeffekt på børsen, selskaper i fare for å gå askekonkurs, samt kjendiser og vanlige, dødelige som må aske-haike for å komme hjem til sine kjære. Ja, verden har vært preget av generelt askekaos.

Av nyordene er de fleste sannsynligvis relativt kortlevde (sett at ikke denne askeskyen er kommet for å bli, noe vi for øvrig også har blitt advart om). Men noen, som for eksempel ”askefast”, har spredd seg raskt rundt i de fleste avisene, både de trykte og de nettbaserte. ”Askefast” er et blinkskudd, mener språkdirektør Sylfest Lomheim i Norsk Språkråd.

– Ordet oppsummerer situasjonen til tusenvis av mennesker, sa Lomheim til Aftenposten søndag kveld.

23.100 treff på google per mandag kl 10 er ikke verst for et ord som ble født for fire dager siden. I løpet av den tid har ordet allerede rukket å miste hermetegnene.

Så gjenstår det bare å se om det overlever når askeskyen har lagt seg.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Kommentarer er slått av