Vekstlandet

Byluft gjør fri, sa de gamle romerne. Vestavind gjør godt, sier jeg.

I 2010 var det 350 år siden min stamfar Gert Adrianz ankom Bergen som båtflyktning fra Nederland. Han må ha kjent glede over omsider å være kvitt spanskekongen, og kjenne lukten av handel og penger. Jeg føler det samme når jeg lander på Flesland for å møte familie, venner og kunder i Vestlandets hovedstad.

Osloavisen Aftenposten skriver St. Hansaften om Vestlandet; «For der det norske arbeids- og næringslivet går bra, går det vestlandske enda bedre. Ingen annen del av Norge har en så stor del av befolkningen i arbeid som Vestlandet viser nye tall fra SSB og Nav sammenstilt for Aftenposten. Ikke noe fylke vokser nå mer i antall sysselsatte enn lokomotivet Rogaland som har vunnet NHOs norgesmesterskap i næringsutvikling syv år på rad. Av de 150 kommunene med flest uføre finnes ikke en eneste på Vestlandet. Og de fire vestlandsfylkene er de fire fylkene i landet med lavest arbeidsledighet. De plasserer seg alle nederst på listen – med Rogaland på bunn, tett fulgt av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.»

For å finne ut av fenomenet satte Aftenpostens journalist seg i bilen, og kjørte tusen kilometer fra Stavanger i sør til Ålesund i nord. Forklaringene han fikk fra mennesker han møtte gikk på olje, nøysomhet, bedehuskultur, arbeids- og pengeglede. Hvis han hadde ringt direkte til Karl-Johan Bakken som er sjef i Ålesund rederiet Farstad, kunne journalisten spart seg turen.

Da jeg for noen uker siden spurte Bakken hva det er med Vestlandet, svarte han; – I Oslo er det forvaltningskultur. På Vestlandet har vi forretningskultur. I en forvaltningskultur styrer man etter kjølvannet, og tenker sysselsetting. I en forretningskultur ser vi fremover, og leter etter nye løsninger for å tjene penger.

Det har gitt resultater. Det slår meg at Oslo er som Europa og at Vestlandet er som USA; Land of the free, home of the brave. Nå flytter vestlendingene tilbake til Vestlandet, og derfor er Vestlandet blitt Vekstlandet. Og skulle Sissel Kyrkjebø på nytt spille inn «Vestland, Vestland», ville hun kanskje kalle platen «Velstand, Velstand».

Neste ukebrev og –kalender kommer mandag 6. august. La meg få takke for gode tilbakemeldinger i årets kundeundersøkelse, og ønske dere en riktig god sommer! Og skulle dere trenge et reisetips i ferien; Prøv Vekstlandet. Det stimulerer sinnets munterhet.

Hold fast og hold ut!
Hans

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email

Kommentarer er slått av